Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

4o Reperaz τέχνης και αντικειμένων (β)


 Ο ΚΟΣΜΟΣ
“Ένας άνδρας από το χωριό Νεγουά, στην ακτή της Κολομβίας, μπόρεσε να σκαρφαλώσει στα ουράνια. Στην επιστροφή, αφηγήθηκε. Είπε πως είχε ενατενίσει, από κει ψηλά, την ανθρώπινη ζωή. Και είπε πως είμαστε μια θάλασσα φλογίτσες. “Αυτό είναι ο κόσμος”, αποκάλυψε. “Ένα σωρό άνθρωποι, μια θάλασσα φλογίτσες”. Κάθε άνθρωπος λάμπει με το δικό του φως, δεν υπάρχουν δύο φλόγες ίδιες. Υπάρχουν φλόγες μεγάλες και φλόγες μικρές και φλόγες όλων των χρωμάτων. Υπάρχουν άνθρωποι με φλόγα γαλήνια, που ούτε καν τρεμοπαίζει στον άνεμο, και άνθρωποι με φλόγα τρελή, που γεμίζει σπίθες τον αγέρα. Κάποιες φλόγες, φλόγες ανόητες, μήτε φωτίζουν μήτε καίνε· μα άλλες πυρπολούν με τέτοια δίψα τη ζωή, που δεν μπορείς να τις κοιτάξεις κατάματα δίχως να παίξουν τα βλέφαρά σου, και αν πλησιάσεις, αρπάζεις φωτιά.”
Eduardo Galeano
Το βιβλίο των εναγκαλισμών

Η ομάδα Reperez τέχνης και αντικειμένων συναντιέται ξανά, αυτή τη φορά σε ένα νέο πλαίσιο, στον όμορφο εκθεσιακό χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι στην Πλάκα.
Αποφασίσαμε να φέρουμε τις φλόγες μας κοντά δημιουργώντας μια ζεστή και χρωματιστή εστία και σας καλούμε για να κάνουμε τη φωτιά μας πιο δυνατή.

Στην 4η έκθεση μας συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται εικαστικές δημιουργίες και εφαρμοσμένες τέχνες με κοινή συνισταμένη την διάθεση για επικοινωνία μέσα από τη συλλογικότητα. Βάζουμε μπροστά τη συνεργασία και συνδιοργανώνουμε την παρουσίαση της δουλειάς μας δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα ψηφιδωτό εικόνων με πληθώρα εικαστικών μέσων.
Η Ειρήνη Λιάσκου με την ενότητα “Υφές: επίδραση και αντίδραση” συνδιαλέγεται με τα εξωτερικά ερεθίσματα και πως αυτά επιδρούν στην εσωτερικότητά μας. Συρράπτει διαφορετικά υλικά σαν αυτά να αποτελούν τις ετερόκλητες πρώτες ύλες που συνθέτουν τον κόσμο μας.

 
Τα “Δέντρα” του Θανάση Καραβίτη αφηγούνται την ιστορία τους καθώς αυτός αφήνεται στη μαγεία τους πέρα από χρονικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς και ανακαλύπτει την ιερότητα αλλά και το ανθρώπινο στοιχείο που κρύβουν μέσα τους.
Την Ανθία Βλασσοπούλου την πιάνει... η “Άνοιξη” και εμπνεέται από τα ανθισμένα λειβάδια, φέρνοντας και σε μας κάτι από τη μυρωδιά και την ομορφιά τους στα κοσμήματά της.
Ο Δημήτρης Βιρτσιώνης επιχειρεί να αιχμαλωτίσει με ασήμι λίγη από την “τελειότητα της φύσης” όπως αυτή έχει σμιλευτεί από τα κύματα της θάλασσας.

 











“Η ζωή (μου) ποδήλατο” φωνάζει η Ιφιλένια Ζαχαριάδου και το ποδήλατό της, μικρό ή μεγάλο, μονόχρωμο ή πολύχρωμο, γρήγορο ή αργό, παλιό ή νέο είναι πάντα εκεί όπως και η ζωή...





Η Όλγα Αντωνέα αφήνει τα ραψίματα και ξαναπιάνει τα πινέλα της.
Ο Γρηγόρης Δήμου ψάχνει και βρίσκει κάθε λογής παλιοσίδερα για να τους δώσει πνοή και νέα ζωή ώστε να μπορούν να μετρούν το χρόνο και να μας φωτίζουν.











Η kind of Soφia “ταιριάΖει” τα κομμάτια του παζλ και μας τα προσφέρει να τα φορέσουμε.

 

Η Αλέκα Αναστασίου βλέπει το φως παντού, ακόμα και μέσα από μια ψαροκασέλα γιατί πιστεύει ότι όταν φτάσεις το δικό σου φώς μπορείς πια ελεύθερα να πεθάνεις.
 Η Καλλιόπη Λάζου συνδυάζει ετερόκλητα υλικά και τα δένει οργανικά μεταξύ τους δημιουργώντας ευφάνταστα κοσμήματα.

Η Alanima αποφασίζει να σχεδιάσει στον τοίχο με σύρμα και κηροκλωστή μεταφέροντας σε διαφορετικό πλαίσιο τις ιδιαίτερες φόρμες της.
 


 












Η Λήδα Ραϊση κατασκευάζει την “Glassville”, μια μυστηριώδη γυάλινη πολιτεία που είναι λίγο βυζαντινή, λίγο νησιώτικη και ταυτόχρονα μας μεταφέρει και στην Αθήνα μια άλλης εποχής.

Ο Χρήστος Τόλης παρασύρεται μέσα στη νύχτα από τις αντανακλάσεις και τις διαδρομές του νερού και οι εντυπώσεις του μεταφέρονται μέσα από τον φωτογραφικό του φακό στη σειρά “Night Water”.

Τέλος η Βάλη Μαυρίδη μας επαναφέρει δυναμικά στο σήμερα και δημιουργεί ένα φόρεμα-εγκατάσταση με τα υλικά που κατασκευάζεται μια βόμβα “Molotov”, κλείνοντας το μάτι πονηρά...



Δημήτρης Βιρτσιώνης

Ιφιλένια Ζαχαριάδου

 kind of Soφia

Καλλιόπη Λάζου

Alanima
Λήδα Ραϊση





Όλγα Αντωνέα 

Κλικ 

Πληροφορίες:
 
πού: χώρος Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, Βρυσακίου 17, Πλάκα. 
Πότε:Τρίτη 21 Μαίου έως Παρασκευή 31 Μαίου
Καθημερινά 11.00 έως 20.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας210 3210 179
Στις 21 Μαϊου στις 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και συναυλία με ώρα έναρξης: 21.00.
Είσοδος Ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου